Imate nalog?
Prijavite se za brže kreiranje porudžbine
Beleške na marginama o onoj malo mutnoj boci na polici, prvencu među penušavim vinima i kralju nepredvidivosti. Upoznajte Njegovo Veličanstvo, pet-nat.
Dakle, petillant naturel se bukvalno sa francuskog (a sa kog drugog) prevodi kao prirodno penušav.
„A šampanjac nije prirodno penušav, ili šta?” — pitaćete se.
Sve je prirodno, drugari.
Ali ima jedna caka.
Zamislite: ubrali ste grožđe,
iscedili njegov sok
i
…
odmah (pa, skoro odmah) sipali u flašu.
Bez posrednika i trećih lica, kao u već pomenutoj Šampanji, na primer.
Sok počinje da vri i, pored toga što naši najbolji drugari — kvasci — jedu šećerić i pretvaraju ga u alkohol, oni oslobađaju toplotu i još jedan proizvod svog života — CO₂, ili, prosto rečeno, mehuriće.
A kroz zatvorene čepiće nemaju gde da pobegnu, pa se naše mirno vino pretvara u penušavo.
Tema je stara kao svet — nije slučajno da je drugo ime ovog načina — méthode ancestrale, ili „metod predaka”.
Na kraju dobijamo završenu fermentaciju u boci, koja daje ne mnogo agresivne mehuriće, pripitomljene običnim pivskim zatvaračem (čije je pravo ime — kronen-čep).
Zbog istog tog procesa pet-nat je skoro uvek pomalo mutan.
Drugari, to su naši kvasci odradili svoju smenu i uginuli, radnici. Ostavili su naše piće zamućenim, ili, kako svi sada volimo da kažemo, „cloudy” (malo se pravimo važni).
Zapravo, iz iste te priče svaki put se pomolimo kad otvaramo bocu: niko do kraja ne zna, šta je unutra, do trenutka otčepljivanja.
I baš zato ovo vrckavo piće može da opali mlaz u plafon,
a može da pusti samo slabašan puf pri otvaranju.
To zavisi od milijardu faktora — počev od količine šećera u boci, pa do veličine džombi po kojima se boca truckala, dok je putovala kod nas na večeru。
Svi pet-natovi imaju jednu brutalnu osobinu — neverovatno su gastronomski.
Blaga gaziranost, visoka kiselost i kvasni podton čine ga mega privlačnim za skoro svaku kuhinju.
Pored toga, pet-natovi praktično uopšte nisu vezani zakonima, pa vinari stalno eksperimentišu s njima, rade ono što nikada ne bi dozvolila još uvek konzervativna Šampanja, na primer (i nju mnogo volimo, ne brinite).
Da biste se uverili u to, predlažem da bacite pogled na boce koje vas čekaju na našim policama!
Roze (u stvari crveni) pet-nat od jednog ludog čike iz Mađarske.
Sedeo Horst Hummel u svom selu Villány, gledao svoje čokote Kekfrankosa i Portugizera, koji odlično uspevaju na lokalnim krečnjačkim zemljištima, i pomislio: zašto da ih ne spoji u penušavom?
Na kraju dobijamo mehuriće koji udaraju ispod dijafragme, vuku svojom animalnošću, iznenađuju mutnom i dugom voćnošću i paprenošću. Nije preterano kiseo, ali je živahan i energičan — biće sjajan pratilac za svaki sto, i još će vas prijatno iznenaditi — nije da svaki dan pijete crveno penušavo.
Narandžasto ludilo iz Alzasa (tamo je sve jako dobro sa ćilibarnim nijansama).
Silvaner i Gewürz — na dvonedeljnom odmoru sa pokožicama, odležani u polutonskim buradima i staklenim sudovima, daju pikantan osećaj toplog povetarca u kuhinji kod bake koja kuva džem od kajsija sa začinima.
A nežan, ali primetan tanin tera vas da još više razvlačite zadovoljstvo, da mljackate i grickate, recimo, piletinu sa roštilja ;)
Vitak i uzdržan portugalski pet-nat — kao da je suprotnost kralju po figuri, ali ne i po naravi.
Veličanstven, ponosan, odrastao u dolini Lima (Vinho Verde) na severu Portugala, u svežoj i vlažnoj klimi, Loureiro će voditi glavnu reč — i nije bitno da li ima gastro-pratnju na stolu ili će sam preuzeti udar.
Uspeh zagarantovan!